Taliban doen alles om verkiezingen te saboteren

De Taliban beginnen echt werk te maken van het saboteren van de verkiezingen in Afghanistan. Bij een zelfmoordaanslag eergistermorgen in Kabul kwamen 7 personen om het leven en raakten 91 personen gewond. In een gisteren uitgegeven verklaring dreigen de Taliban voor het eerst met aanvallen op stembureaus op verkiezingsdag, komende donderdag.

De aanslag eergisteren had plaats op de best beveiligde plek in de Afghaanse hoofdstad, met aan de ene kant het hoofdkwartier van de NAVO-troepen (ISAF) en aan de andere de Amerikaanse ambassade. Iets verderop staat het presidentieel paleis. Een bomauto kwam tot stilstand tegen een betonnen blokkade voor de ingang van het ISAF-complex. Volgens een woordvoerder van de Taliban was de ambassade het eigenlijke doelwit.

Een dag na de aanslag werd in het zuiden van Afghanistan door de Taliban een pamflet verspreid waarin wordt gedreigd met geweld tegen stembureaus op de dag van de verkiezingen. Eerder hadden de opstandelingen alleen vermaningen doen uitgaan aan de bevolking niet te gaan stemmen.

"Iedereen die in en rond de stembureaus gewond raakt is zelf verantwoordelijk, want hij was van tevoren geïnformeerd", aldus een zegsman van de Taliban. Van gecoördineerd geweld op grote schaal om de verkiezingscampagnes te verstoren was tot nu geen sprake. Wel signaleert de kiesraad in zijn laatste rapport een toename van het aantal incidenten. Vier mensen zijn vermoord in verband met de verkiezingen, maar onduidelijk is of de Taliban daarbij betrokken waren.

Angst
In diverse provincies hebben opstandelingen in pamfletten en via de radio dreigementen geuit tegen kandidaten, medewerkers van de kiesraad en aspirant-stemmers. Ook als zulke dreigementen niet worden uitgevoerd, dragen ze bij aan een sfeer van angst en onzekerheid in het land, die "Afghanen kan ontmoedigen deel te nemen aan het electoraal proces", aldus de kiesraad.

Mogelijk zal 10 procent van de stembureaus aanstaande donderdag gesloten blijven. In veel andere bureaus zal de opkomst mede afhangen van de angst onder kiezers voor geweld. Ook na de verkiezingsdag kunnen nog represailles volgen. Vooral de onafwasbare inkt die mensen op hun wijsvinger krijgen, baart zorgen: het maakt hen dagenlang herkenbaar als kiezer.


Taliban doen alles om verkiezingen te saboteren  (foto: DAG)