Meer paraffine langs de kust

Aan de Noord-Hollandse kust is gisteren nog meer aangespoelde paraffine aangetroffen. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat liet weten dat de opruimwerkzaamheden om deze reden niet afgerond konden worden.

Afgelopen donderdag spoelde ongeveer 25 kubieke meter van de geelgrijze bolletjes aan. De paraffine wordt vooral gebruik voor de productie van kaarsen, in de cosmetica en in de farmacie. Vandaag zal Rijkswaterstaat verder gaan met opruimen tussen Bergen en Egmond en rond de Hondsbossche Zeewering. Ze verwachten de klus vandaag af te ronden.

Tijdens de opruimwerkzaamheden kunnen badgasten nog wel het strand op. Rijkswaterstaat liet weten dat het goedje niet schadelijk is voor de gezondheid of het milieu. Hoe de bolletjes op het strand terecht zijn gekomen is nog niet duidelijk. Er wordt vermoed dat een schip op zee het laadruim schoon heeft gemaakt. Van de bolletjes worden monsters genomen en de samenstelling onderzocht. Zo hoopt Rijkswaterstaat de herkomst van de paraffine te achterhalen.

In de zomer van 2007 werd de Nederlandse kust ook op deze schaal vervuild door paraffine. Drie maanden geleden spoelde ook al een kleinere hoeveelheid van deze stof aan op het strand.