'Nieuwe Kleine IJstijd op komst'

Volgens de Amerikaanse astronomen Dr. William Livingston and Dr. Matthew Penn is er mogelijk een nieuwe Kleine IJstijd op komst. De wetenschappers zeggen dat de magnetische sterkte van zogeheten zonnevlekken zo beduidend afneemt dat de zon een nieuwe Maunderminimum kan ontketenen.

Het Maunderminimum is de naam die aan een periode (1645 tot 1715) wordt gegeven waarin buitengewoon weinig zonnevlekken te zien waren. De periode is vernoemd naar de astronoom Edward W. Maunder die de ontdekking deed toen hij verslagen uit die tijd bestudeerde. In een periode van 30 jaar werden bijvoorbeeld maar 50 zonnevlekken waargenomen, terwijl dat er normaal veel meer zijn.



Het Maunderminimum is waarschijnlijk samen te verklaren met lage temperaturen die toen in Europa werden gemeten, aldus de astronomen. Die tijd is ook wel bekend als de Kleine IJstijd.

Livingston en Penn: "De afgelopen 15 jaar is de magnetische sterkte van zonnevlekken enorm afgenomen. Als deze trend zich doorzet zal de zon over vijf jaar een periode van nauwelijks of geen zonnevlekken ingaan. De verminderde zonne-energie die dan op Aarde neerdaalt zal mogelijk een nieuwe Kleine IJstijd ontluiken."

"Het nieuwe Maunderminimum zal de wereld redden van de uiterst dwaze voorgestelde globale CO2-taks", aldus de wetenschappers.

Temperatuurveranderingen Aarde (verschillende studies)