Zwemwedstrijd voor menselijke eenden

In Zweden zal volgende week een opmerkelijke zwemwedstrijd plaatsvinden. In het dorpje Uddebo zullen (voornamelijk oude) mannen verkleed als eenden een zwemwedstrijd houden over rivier de Assman. De vijftien deelnemers zullen allemaal strakke wetsuits dragen tijdens de wedstrijd en op hun hoofd zullen ze een plastic eendje dragen.

Er zijn verschillende prijzen te winnen. Zo zal er een prijs zijn voor 'de best geklede menselijke eend' en voor 'de snelste zwemmer'. Wie wil komen kijken hoeft zich niet te vervelen. Er kan onder meer een gokje gewaagd worden door geld in te zetten op wie volgens jou de snelste 'eend-zwemmer' wordt.

De eendenrace vindt plaats in het kader van 'Gula Dagen' (gele dag). Dit evenement wordt georganiseerd door 'Gula Huset' (het gele huis), een initiatief opgezet door dorpelingen om nieuw leven in het dorpje te blazen. Het dorpje Uddebo kent namelijk slechts 250 inwoners en dit zijn er de afgelopen jaren alleen minder geworden.

Naast de eendenrace hebben de inwoners van het dorpje ook een expositie georganiseerd. Er zal werk te zien zijn van lokale kunstenaars, maar ook een schilderij van de Amerikaanse president Barack Obama zal onderdeel zijn van de expositie. Dit laatste schilderij zal ook geveild worden tijdens de feestelijkheden.

Met dank aan Lancier voor de vertaalde submit.