Dokken bij niet leegeten bord

Mopperde je moeder vroeger al als je je bord niet leegat, tegenwoordig kan het je zelfs geld kosten. Enkele restaurants in Nederland laten de klant nu de portemonnee trekken als blijkt dat hun oog groter is dan hun maag.

Het gaat hierbij om eettenten waarbij voor een vast bedrag onbeperkt sushi kan worden gegeten. Nu blijkt dat men er vaak komt om flink te bunkeren, maar men achteraf toch niet alles op blijkt te kunnen. Om dit gedrag de kop in te drukken, wordt er nu een euro boete opgelegd voor ieder koud gerecht dat men niet heeft opgegeten. Voor iedere warme hap moet zelfs drie euro worden afgerekend. 

Oosterse restaurants in onder andere Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben de nieuwe maatregel inmiddels ingevoerd. Ook een Leids Chinees-Japans specialiteitenrestaurant legt nu dergelijke boetes op sinds het openen van hun nieuwe sushikeuken.

De belangrijkste reden voor de strafmaatregel is het verlagen van de kosten. "Maar we vinden het ook vervelend om veel goed en vers voedsel te moeten weggooien", laat eigenaar en meesterkok Shao Ming Hu van het Leidse Asian Palace weten.


De sfeermuziek in de restaurants zal nu wel worden vervangen door deze klassieker