Kroonprins: Foto's belastend voor gezin

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima vinden dat persbureau Associated Press (AP) met het verspreiden van vakantiefoto’s van het koninklijk gezin een 'onaanvaardbare druk' uitoefent op hun kinderen Amalia, Alexia en Ariane. Dit heeft de landsadvocaat vandaag verklaard in het kort geding van het prinselijk paar tegen het Amerikaanse persbureau.

Tijdens het kort geding in Amsterdam las landsadvocaat Henk Jan Boukema namens de kroonprins en prinses Máxima een verklaring voor. "Mijn vrouw en ik ervaren dergelijke foto’s als zeer belastend voor ons gezinsleven. Het levert een onaanvaardbare druk op voor onze kinderen. Wij willen dat ze kunnen participeren in het leven van alledag."

De prins stelde in de verklaring dat hijzelf in het verleden in zijn jeugd ook een zekere mate van privacy genoot. Daardoor kan hij nu beter zijn officiële taken vervullen. "Het is belangrijk een rustige jeugd te hebben. Als voorbeeld geef ik het vroeger meevaren op de Jumbo, het jacht van mijn grootvader. Media maakten daar foto’s van. Voor hen waren dat misschien onschuldige vakantiekiekjes, maar voor ons was het geen plezier. Sommige familieleden haakten om die reden af en kwamen dus niet meer naar de Jumbo. We voelden ons daar niet vrij."

In ruil voor die miljoenen belastinggeld moet Willem-Alexander niet zeuren, vindt Driek Oplopers.