Recordkrimp Nederlandse economie

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2009 met 5,1 procent gekrompen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze krimp is nog iets groter dan die in het eerste kwartaal die al de grootste was na de Tweede Wereldoorlog.

Dat heeft het CBS vandaag bekendgemaakt. Grootste oorzaken voor de sterke krimp van de economie waren de achterblijvende investeringen, zowel door bedrijven als door huishoudens. De export was meer dan 10 procent lager dan een jaar geleden. Het aantal banen was ruim 90 duizend lager dan een jaar geleden en, na correctie voor seizoeninvloeden, ook fors lager dan in het eerste kwartaal.

Vergeleken met het eerste kwartaal kromp de Nederlandse economie met 0,9 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten. Het is daarmee het vijfde kwartaal op rij met een 'negatieve kwartaal-op-kwartaalgroei', meldt het CBS. "Een zo lange aaneengesloten periode van negatieve groei is niet eerder gemeten." Toch is de kwartaal-op-kwartaalkrimp minder dan de ongekend scherpe krimp van 2,7 procent in het eerste kwartaal. "Daarmee is een eerste plusje zichtbaar", aldus het CBS tijdens de presentatie vanmorgen.

De Nedelandse economie blijft achter bij die van Duitsland en Frankrijk, die het afgelopen kwartaal uit de recessie wisten te kruipen. De Duitse groei kwam uit op 0,3 procent, Dat was onder meer te danken aan hogere uitgaven van de overheid en bouwinvesteringen.

De Franse economie noteerde een groei van 0,3 procent, zo maakte minister Christine Lagarde van Financiën vanochtend bekend. Om elf uur worden de kwartaalcijfers van andere Europese landen geopenbaard.