Zeven Pakistanen gedood in moskee in Somalië

In de semi-autonome regio Puntland in het noorden van Somalië zijn vandaag zeven Pakistaanse predikers in een moskee doodgeschoten. Dat meldden lokale functionarissen.

Ze werden vroeg in de ochtend doodgeschoten door gemaskerde daders in een moskee in Galkayo. Zes stierven ter plaatse; een zevende bezweek later aan zijn verwondingen. De slachtoffers zijn afkomstig uit Karachi.

Vorige week kwam de minister van Informatie van Puntland in dezelfde regio om het leven door een aanslag. Sindsdien is de situatie gespannen in Puntland.

De motieven van de daders zijn onbekend. Volgens dorpsoudste Mohammed Hussein waren er 25 buitenlanders, voornamelijk Pakistanen, in de moskee. Ze waren hier dinsdag gearriveerd uit Pakistan.

De minister van Veiligheidszaken in Puntland, Abdullahi Said Samatar, zei dat de Pakistanen predikers waren die de islam wilden verspreiden. Rond de moskee zijn extra troepen gestationeerd om de overige Pakistanen te beschermen.

Puntland is de uitvalsbasis van piraten die schepen kapen in de Golf van Aden. Ook zijn hier recentelijk buitenlandse hulpverleners gegijzeld. Maar Puntland is rustiger dan de rest van Somalië waar sinds 1991 een burgeroorlog woedt.