Elke week meer Q-koorts-patiŽnten

Het aantal mensen dat Q-koorts krijgt, stijgt nog steeds. Dit jaar hebben in Nederland 1992 mensen de ziekte gekregen en iedere week komen er in Nederland honderd zieken bij. Veertig hiervan wonen in Brabant.

Deskundigen hadden verwacht dat de Q-koortspiek bereikt zou zijn met het einde van het lammerseizoen van geiten, maar dat is nog niet gebleken. Er wordt nu gehoopt op volgend jaar. Een nieuwe aanval van de Q-koorts zou uit moeten blijven, aangezien alle geiten in Brabant inmiddels gevaccineerd zijn tegen de Q-koorts.

Minister Verburg (Landbouw) heeft geitenhouders gevraagd het dekken van de dieren uit te stellen tot het najaar, aangezien er niet voldoende vaccins beschikbaar zijn voor het nieuwe dekseizoen begint. Zij wil zo een verdere verspreiding van de Q-koorts tegengaan.

De Q-koorts wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze komt met miljoenen tegelijk vrij wanneer een zieke geit een miskraam krijgt. Wanneer de bacterie 'verwaait' en door mensen ingeademd wordt, kunnen ook mensen ziek worden.

Meer informatie over de Q-koorts is hier te vinden.