'Raketaanval die Storimans doodde was test'

De dood van de Nederlandse cameraman Stan Storimans op 12 augustus 2008 in de Georgische stad Gori is te wijten aan een Russische raket van het type Iskander SS-26 die vol clustermunitie zat. De Russen wilden dit nieuwe wapen testen om oorlogservaring op te doen met het type, waardoor de marktwaarde van de raket zou stijgen.

Dit concludeert RTL Nieuws-journalist Jeroen Akkermans in de documentaire 'Onderzoek in Gori - De dood van Stan', die RTL4 morgenavond (22.55 uur) uitzendt, een jaar na de dood van Storimans. In de documentaire spreekt Akkermans met onder anderen overlevenden, ooggetuigen en nabestaanden van de raketinslag op het Stalinplein in Gori, waarbij ook elf Georgische burgers om het leven kwamen.

Akkermans gaat op zoek naar de toedracht van de aanslag. "Wie heeft er geschoten, waarmee en waarom is Stan om het leven gebracht. Nu wil ik het weten ook", vraagt Akkermans, die destijds zelf gewond raakte, zich in de documentaire af. Het antwoord komt van de Duitse raketexpert Robert Schmucker, die stelt dat de Iskander door de Russen werd getest in een oorlogssituatie, omdat hiermee de strategische waarde en de marktprijs van nieuwe raketten worden bepaald. Nog vlak voor de wapenstilstand lieten de Russen nog even hun machtsvertoon zien om burgers angst aan te jagen, om potentiële kopers van de raket te imponeren en om vijanden af te schrikken.

Op cynische toon constateert Akkermans dat de 7,2 meter lange en 4600 kilo wegende raket "uitstekend heeft gefunctioneerd". De raket van Russische makelij zou doelgericht zijn afgevuurd vanaf Russisch grondgebied, ongeveer op 240 kilometer afstand van Gori, waar de bevolking al op de vlucht was geslagen en het Georgische leger 's nachts was vertrokken.