Politie Java schiet terroristenleider dood

De Indonesische politie heeft een zelfmoordaanslag op de woning van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono verijdeld. Dat heeft het hoofd van de Indonesische politie vandaag gezegd. De aanslag op Yudhoyono zou zijn beraamd door handlangers van de mogelijk gedode terreurleider Noordin Top.

De Indonesische politie denkt de terreurleider te hebben doodgeschoten. Dat meldde het persbureau Reuters vandaag op basis van een bron binnen de politie op het eiland Java. De politie in de provincie Midden-Java probeert het lichaam van het slachtoffer te identificeren.

Top wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks dodelijke aanslagen, waaronder die in Bali in 2002. Daarbij vielen meer dan tweehonderd doden, onder wie vier Nederlanders. Ook de recente aanslagen in Jakarta, waarbij onder andere een Nederlands echtpaar omkwam, zou het werk van Top zijn geweest.

De geboren Maleisiër Top zou leiding geven aan Tanzim Qaedat al-Jihad, een beweging die zich in 2003 afsplitste van Jemaah Islamiyah (JI). Hij is een van de meest gezochte personen in Azië.


Politie schiet meest gezochte man van Azië dood  (foto: DAG)