Waterpolo-zusjes deden poging tot doodslag

Twee waterpolosters (22 en 16 jaar) worden verdacht van poging tot doodslag. Zij hebben een tegenstandster vorig jaar, volgens getuigen, zeker een minuut onder water gehouden. Het slachtoffer heeft aan deze doodsnood een posttraumatische stressstoornis overgehouden.

Bij de rechtbank van Almelo bleek vandaag de aanklacht na uitgebreid politieonderzoek zwaarder uit te vallen dan aanvankelijk. Zware mishandeling is poging tot doodslag geworden. De rechtszaak is uitgesteld naar oktober, vanwege ziekte van de advocaat en zal vanwege de leeftijd van een van de meisjes deels achter gesloten deuren plaatsvinden.

Het is voor eerst dat er bij waterpolo zo'n extreem incident heeft plaatsgevonden, zegt adjunct-directeur Paul van den Heuvel van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) "Er wordt wel eens net zoals bij voetbal een schop of een elleboog nagegeven, maar de tegenpartij lang onder water houden, wordt direct afgefloten en gezien als een zware overtreding."

Wanneer de rechter de meisjes veroordeelt voor een van de twee misdrijven, ligt het volgens Van den Heuvel voor de hand om de zusjes het lidmaatschap bij een zwemclub permanent te ontzeggen. De Tuchtcommissie van de bond heeft de meisjes nu alleen geschorst. Twaalf maanden voor de oudste zus en zes maanden voor de jongere. WS Twente, hun vereniging, heeft de zusjes R. na het voorval onmiddellijk geroyeerd.

Het voorval vond plaats in de slotfase van het duel tussen het derde team van WS Twente en NZC-1 op 11 oktober. De speelster van NZC werd door de 22-jarige R. ineens met volle kracht onder water geduwd. Haar 16-jarige zus dook er meteen ook bovenop. De Bornse zusjes gingen helemaal los. Andere spelers en de scheidsrechter konden met moeite het slachtoffer bevrijden. In shock en snakkend naar adem lag de zwemster later op de kant.

De vrouw is volgens haar club getraumatiseerd en "heeft er tot op de dag van vandaag allerlei lichamelijke klachten van", meldde dagblad de Stentor eerder. De speelster heeft aangifte gedaan van mishandeling.