Russische onderzeeŰrs voor kust VS

Het Amerikaanse ministerie van Defensie is bezorgd vanwege twee Russische atoomduikboten, waarvan ministens een van het type Akula II, die de afgelopen dagen voor de oostkust van de VS zijn gesignaleerd. Deze Russische aanwezigheid roept bij de Amerikanen de vraag op of Rusland een defensievere houding heeft aangenomen, zo schrijft de New York Times.

De onderzeeërs zijn tot dusver buiten de territoriale water van de Verenigde Staten gebleven. Desalniettemin worden de vaartuigen goed in de gaten gehouden. "Telkens als de Russische marine iets ongewoons doet, is dat reden tot bezorgdheid", zo zegt een defensiewoordvoerder. "We weten waar de boten zijn en we maken ons geen zorgen of we ze kunnen opsporen, maar wel vanwege het feit dat ze er zijn."

Sinds begin jaren '90 is het niet meer voorgekomen dat onderzeeërs in de 'vijandige' wateren patrouilleerden. Tijdens de Koude Oorlog was dit echter aan de orde van de dag. Destijds stonden deze patrouilles in het teken van spionage en het verkennen van zeeroutes.