Nog steeds handel in placenta's in China

Chinese ziekenhuizen blijven placenta's verkopen, ondanks een verbod op de verkoop van moederkoeken. Volgens een onderzoek, waar lokale media vandaag over schrijven, betalen Chinezen ongeveer 25 euro voor het orgaan. Veel mensen geloven dat het eten van placenta's goed is voor de gezondheid.

Een journaliste van de East Asia Economic and Trade News deed zich voor als klant en wist binnen een paar dagen een moederkoek te pakken te krijgen bij een ziekenhuis in de provincie Jilin. De prijs van placenta's kan variëren: Is de moeder gezond en heeft zij een zoon als eerste kind gebaard, dan is de prijs van de moederkoek aanzienlijk hoger.

De Chinese overheid verbood de verkoop van placenta's in 2005. Het ministerie van Volksgezondheid bepaalde dat moederkoeken van de moeder zijn en daarom niet door derden verkocht mogen worden.

De placenta is een orgaan dat tijdens de zwangerschap gevormd wordt in de baarmoeder. Via de moederkoek krijgt het kind voeding van de moeder. Bij de bevalling komt het orgaan naar buiten. Van dieren is bekend dat zij placenta's opeten, omdat ze voedzaam zijn. Ook een aantal menselijke culturen kent dit gebruik. Vooral in Westerse samenlevingen wordt het eten van moederkoek afgekeurd.