'IT-wereld staat voor ontslaggolf'

De Nederlandse automatiseringssector staat aan de vooravond van een nieuwe ontslaggolf. Na de zomer breekt de hel los, aldus Gerard Sanderink in een interview met Het Financieele Dagblad. Sanderik is de directeur van Centric, een van de grootste Nederlandse automatiseerders.

IT-bedrijven hebben in februari en maart zulke grote schade opgelopen van de industriebrede vraaguitval, dat collectief ontslag voor sommige spelers onafwendbaar is. Sanderink: "Er moet nog flink aan de boom worden geschud."

Veel klanten hebben in het eerste kwartaal contracten opengebroken en hebben extreme kortingen van wel 20 procent bedongen, zodat veel IT-contracten nu verliesgevend zijn. "Enkele partijen zijn heel diep gedoken en gaan daardoor de komende twee jaar pijn lijden", aldus de Twentse IT-magnaat.

Branchegenoten Ordina en Logica waren dit jaar de eerste grote partijen die enkele honderden banen schrapten en Getronics sneed in maart 1400 arbeidsplaatsen weg.

Ook AtosOrigin en CapGemini zijn al maanden bezig om het werknemersbestand in te krimpen, maar volgens Sanderink is zal er een nog veel bredere exodus plaats moeten vinden eer de sector weer een gezond niveau van winstgevendheid bereikt: "Veel bedrijven kregen een dreun van min 20 procent in de omzet en zullen nog meer mensen kwijt moeten."

IT-onderzoeker Adriaan Meij van AME Research kwam vorige maand met een rapport dat de werkloosheid in de sector op kan lopen naar 12 procent in 2010. Sanderink herkent dat beeld: "Bedrijven roepen dat ze winst maken, maar kijkend naar de onderliggende indicatoren kijk vind ik dat moeilijk te geloven. Als ik het optel kom ik op verlies." Pas eind 2010 ziet Sanderink licht aan het einde van de IT-tunnel.