Fatah begint partijcongres

De Palestijnse Fatah-beweging is dinsdag begonnen aan haar eerste partijcongres in twintig jaar. De Palestijnse president Mahmoud Abbas opende de bijeenkomst met een toespraak. Ruim tweeduizend gedelegeerden van de beweging van Abbas komen drie dagen bijeen in Bethlehem.

Volgens Fatah-functionarissen bespreekt het congres nieuwe voorstellen voor acties van burgerlijke ongehoorzaamheid. Fatah wil met die acties onder meer protesteren tegen de uitbreiding van Joodse nederzettingen in Palestijns gebied. Verder zou de Fatah-leiding in een nieuwe strategie minder de nadruk willen leggen op de gewapende strijd tegen Israël.

Fatah-leden hopen dat de partij, waarin corruptie en vriendjespolitiek welig tieren, eind deze week weer tot een eenheid is gesmeed. Vooral jonge leden eisen een vernieuwing van de partij. Zij zien zich gesterkt door het pijnlijke verlies van Fatah bij de parlementsverkiezingen van januari 2006 met de radicaalislamitische Hamasbeweging als winnaar. Twee jaar geleden verloor Fatah zelfs alle invloed in de Gazastrook, toen het rivaliserende Hamas daar met geweld de macht greep. Abbas en zijn Fatah hebben het feitelijk alleen nog maar voor het zeggen in de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever.

Ongeveer vierhonderd Fatah-leden in de Gazastrook moeten het partijcongres missen. Zij kregen van Hamas geen toestemming naar de conferentie in Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever te reizen.