Duikers halen goudschat uit schip

Duikers hebben ruim zeventien miljoen euro aan goud en zilver weten te halen uit een voor de kust van Argentinië gezonken schip. De Chileense Polar Mist verdween in januari in een zware storm.

Het schip ligt op de bodem van de Atlantische Oceaan op een diepte van 80 meter, op circa 40 kilometer voor de kust van de plaats Santa Cruz. De lading goud en zilver, die bijna 9,5 ton weegt, wordt naar Zwitserland gevlogen, berichtte het Argentijnse dagblad Los Andes gisterenavond.

Het Britse verzekeringsbedrijf Lloyd's huurde het Nederlandse bedrijf Mammoet in om het schip te lokaliseren. Mammoet huurde op zijn beurt lokale duikers in. Die maakten met een duikrobot video-opnames van de miljoenenschat, die in de laadruimte van het schip lag. Het wrak wordt niet geborgen.

De zevenkoppige bemanning en een passagier konden begin dit jaar op tijd van boord worden gehaald. Het vrachtschip was op weg naar Chili. Vanuit dat land zou de waardevolle lading per vliegtuig naar Zwitserland worden getransporteerd.