Beleggers blijven positief gestemd

De Europese effectenbeurzen zijn vandaag met winst aan de handelsmaand augustus begonnen, voortbordurend op het positieve sentiment in juli. De handel kreeg onder meer steun van meevallende cijfers van de Britse banken Barclays en HSBC.

De AEX-index noteerde kort na het middaguur een winst van 1,5 procent op 287,57 punten. De MidKap-index voor het middensegment steeg 1,9 procent tot 411,47 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs noteerden tot 1,9 procent in de plus.

"Juli was een buitengewoon mooie beursmaand, met een stijging van de AEX van meer dan 11 procent", aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. "Het is hetzelfde beeld als in de laatste weken. De positieve trend zet door", zei private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.

De financiële waarden in Europa profiteerden van de meevallende cijfers van Barclays en HSBC. "Die werpen een eerste blik op de staat van de Europese bankensector", aldus Koenders.

Barclays zag in de eerste helft van dit jaar de nettowinst met bijna 10 procent stijgen tot 1,9 miljard pond. Het aandeel won 7,5 procent in Londen. HSBC liet een winstdaling zien van 57 procent in de eerste helft van 2009, maar zei wel dat de bodem op de financiële markten waarschijnlijk is bereikt. HSBC steeg 6 procent.

"De cijfers van Barclays waren positief. Bij HSBC was de ondertoon positief", aldus beleggingsadviseur Erwin Blok van Dresdner VPV. Verzekeraar Aegon ging 6 procent omhoog en bankverzekeraar ING klom 3,7 procent in de AEX. In Parijs won BNP Paribas 4,1 procent en Deutsche Bank steeg 3,4 procent in Frankfurt. "De financials liggen er goed bij", aldus Blok.

Ook de oliegerelateerde fondsen deden goede zaken. Dat kwam door een stijging van de olieprijs met 1,9 procent tot 70,76 dollar. Olieconcern Shell won 1,6 procent in Amsterdam en de toeleverancier aan de olie-industrie SBM Offshore steeg 3,1 procent. Het Britse BP ging 2,7 procent omhoog en het Franse Total stond 0,4 procent in de plus.

De olieprijs loopt op door verwachtingen dat de Amerikaanse economie sneller herstelt. Vrijdag bleek dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal met 1 procent is gekrompen op jaarbasis, terwijl op een krimp van 1,5 procent was gerekend. "Het beeld dat de Amerikaanse economie langzaam uit de recessie kruipt, geeft beleggers moed", aldus Sirks.

De euro noteerde 1,4295 dollar. Bij het slot van de Europese handel vrijdag was de euro 1,4240 dollar waard.