Steeds meer vrouwen bij overheid

Het aantal vrouwen dat in dienst is bij de rijksoverheid is de afgelopen tien jaar toegenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Vooral in de hogere functies is er sprake van een feminisering van het personeelsbestand omdat relatief meer mannen de rijksdienst verlaten dan vrouwen. Dat liet de RUG vandaag weten. De rijksoverheid probeert al jaren meer vrouwen aan te trekken en te behouden, vooral in de hogere functies. Toch was daar de instroom van vrouwen maar een klein beetje groter dan die van mannen.

In de lagere functies is de feminisering het minst sterk hoewel het aantal vrouwen daar flink is toegenomen. Dat komt doordat de overheid daar niet alleen veel vrouwen, maar ook veel mannen weet aan te trekken en te behouden.

De toename van het aantal vrouwelijke ambtenaren doet zich op alle afdelingen voor. Het departement van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) lijkt het sterkst te vervrouwelijken, stelt het onderzoek van de RUG.