Bijna 800 doden door rellen in Nigeria

Bijna achthonderd mensen zijn gedood tijdens de vijf dagen durende opstand van de radicale islamitische sekte Boko Haram in het noorden van Nigeria. Dat meldden het Rode Kruis en defensiefunctionarissen gisteren. Nog steeds worden er lichamen gevonden. De meeste doden maakten deel uit van de sekte.

Het geweld brak uit in verschillende staten, maar de strijd was het hevigst in de stad Maiduguri (de hoofdstad van de staat Borno). De leider van Boko Hara, Mohammed Yusuf, had hier zijn hoofdkwartier.

"Uit ons onderzoek blijkt dat het dodental op 780 staat", zei Alliyu Maikano van het Rode Kruis. Een hooggeplaatste legerfunctionaris in Abuja verklaarde dat in Maiduguri alleen al meer dan zevenhonderd lichamen in massagraven liggen.

De Boko Haram (Onderwijs is Verboden) keert zich tegen de westerse vorm van onderwijs in Nigeria en streeft naar de invoering van de islamitische wetgeving in heel het land. Ze worden ook wel de Taliban genoemd, maar onderhouden volgens deskundigen geen banden met de Afghaanse beweging.

Het conflict brak zondag een week geleden uit in de staat Bauchi toen de politie daar leden van Boko Haram arresteerde. Andere leden van de sekte gingen toen in verscheidene steden de straat op. Maar vooral in Maiduguri was de strijd hevig.

De 39-jarige leider Mohammed Yusuf werd uiteindelijk opgepakt en is tijdens zijn detentie doodgeschoten. Volgens de politie probeerde hij te ontsnappen, maar mensenrechtengroepen verdenken de politie ervan hem standrechtelijk te hebben geëxecuteerd.