Iran: Khatami veroordeelt proces

Oud-president Mohammad Khatami heeft vandaag het proces tegen ongeveer honderd prominente leden van de oppositie in Iran veroordeeld. "Volgens mijn informatie is wat zaterdag is gebeurd, tegen de grondwet, de gewone wetten en de rechten van de burgers", zei Khatami tegen een groep politieke activisten en parlementariërs.

Het bureau van de oud-president publiceerde zijn uitspraken. Volgens Khatami baseerde de rechtbank zich op bekentenissen die onder ongeldige omstandigheden zijn afgelegd. Het belangrijkste probleem vindt Khatami dat het proces niet openbaar is. De advocaten van de aangeklaagden waren niet vooraf geïnformeerd over wat hun cliënten ten laste werd gelegd.

De hervormingsgezinde Khatami was president van 1997 tot en met 2005. Hij slaagde er door verzet van onder anderen conservatieve geestelijken niet in veel van zijn doelstellingen te bereiken. Khatami stelde zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 12 juni, maar trok zich terug ten gunste van Mir Hossein Mousavi. Die verloor van de zittende president, Mahmoud Ahmadinejad.
Submitter:  Bron: ANP