AEX doorboort de 280 punten

De belangrijkste beursindex van Nederland, de AEX, bereikte vandaag een nieuw record van 280 punten. Dit is de hoogste beursstand sinds begin november van 2008. Het optimisme over meevallende bedrijfsresultaten en economisch herstel zit er bij beleggers goed in.

"Het opwaartse moment is intact. Dientengevolge trekken mensen naar de beurzen. Iedere dip wordt opgepikt om te kopen", zo zegt handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. Handelaar Geoffrey Leloux van Keijser Capital: "De stemming zit er goed in!"

Beleggers in Reed Elsevier waren vandaag wel de sjaak. De uitgever wil vandaag 109,2 miljoen nieuwe aandelen plaatsen om zo de schuld van het bedrijf te verlagen. Het aandeel duikelt momenteel 14 procent onderuit op een historisch dieptepunt van rond de 7 euro.

Ook gas- en olieconcern Shell kwam met cijfers over het tweede kwartaal. De nettowinst over het tweede kwartaal bedroeg 3,8 miljard dollar, een daling van 67 procent ten opzichte van de 11,5 miljard dollar vorig jaar. Het aandeel staat vlak.