'Kinderbommen' bevrijd in Swatvallei

Pakistaanse veiligheidstroepen hebben in de noordwestelijke Swatvallei negen jongens bevrijd die door militanten van de Taliban klaargestoomd werden voor zelfmoordaanslagen. Twee andere jongens gaven zichzelf tijdens invallen spontaan over. Dat maakten overheidsfunctionarissen vandaag bekend.

Volgens ruwe schattingen heeft de Taliban ongeveer 1500 jonge jongens in opleiding die na hun training aanslagen kunnen plegen door zichzelf op te blazen. Hun leeftijd varieert van 9 tot 18 jaar. "Ze worden zo gehersenspoeld dat ze zelfs hun ouders ongelovig noemen", aldus een regionale minister. De kinderen worden vaak door de militanten bij hun familie weggeroofd.

In de trainingskampen krijgen de kinderen films te zien over de onderdrukking van de Palestijnen en die van moslims in Kashmir. Daarnaast wordt hun verteld dat ze naar de hemel gaan als ze vijanden van de islam doden. Na hun bevrijding ontstaat een probleem, omdat ouders de geradicaliseerde kinderen vaak niet terug willen.

De Swatvallei is na een offensief van het leger weer in handen van de overheid. Tot voor kort had de Taliban het daar voor het zeggen.