VS klagen zeven man aan voor terrorisme

Zeven personen zijn in de Amerikaanse staat North Carolina aangeklaagd voor het beramen van terroristische aanslagen in het buitenland, waaronder Israël, Jordanië en Kosovo. Volgens aanklagers zaten de mannen in trainingskampen in Pakistan en Afghanistan, berichtte dagblad The Los Angeles Times vandaag.

De leider van de groep, de 39-jarige Daniel Boyd, reisde in maart 2006 naar de Gazastrook. Twee jaar later ging hij samen met vier anderen naar Israël om daar een gewelddadige jihad te voeren, maar dat mislukte. Boyd noemt zichzelf Saifullah, zwaard van God. Ook zijn twee zoons van 20 en 22 zijn aangeklaagd. De leden van de groep komen opéén na uit de VS.

Boyd zette een trainings- en fondsenwervingsorganisatie op. De zeven worden beschuldigd van samenzwering om te doden, te ontvoeren en te verminken. Boyd leidde ook een metselbedrijf in de buurt van de plaats Raleigh.

"In de afgelopen drie jaar heeft hij met anderen samengewerkt om mensen te werven en jonge mannen te helpen naar het buitenland te reizen om te doden", aldus een medewerker van het Amerikaanse ministerie van Justitie. De mannen trainden zich in juni en juli in militaire tactieken in North Carolina.