Proef met griepprik: wie durft?

Om het vaccin tegen de Mexicaanse griep te testen, zijn medicijnproducenten op zoek naar honderden Nederlanders hier als proefpersoon willen dienen. Deze tests zijn nodig om toestemming voor verkoop te krijgen.

Nederland kent twee leveranciers voor de 34 miljoen bestelde inentingen. Novartis, de Zwitserse farmaceut, heeft laten weten de komende maand te gaan starten met de ultieme test van het vaccin op mensen. Ook vaccinmaker Solvay uit Weesp ziet Nederland als mogelijk testland. "Maar we kijken ook naar proefpersonen in andere Europese landen", laat vaccinspecialist Jaap Venema weten.

De tests worden over het algemeen door medische onderzoeksbureaus uitgevoerd. Zij gaan op zoek naar gezonde volwassenen en kinderen. Indien de uitslag van de test op mensen goed is, dan pas mag de farmaceut het vaccin op de markt brengen. De resultaten van deze tests zullen na ongeveer zes weken bekend zijn.

Wie zich opgeeft als proefpersoon loopt een 'bijzonder klein' risico, laat griepexpert Ab Osterhaus van de Erasmus Universiteit weten. "Formeel moet ik zeggen dat er risico's zijn, omdat het om een test gaat. Maar de manier van het produceren van het vaccin is grotendeels al goedgekeurd", aldus de griepexpert. De tests zijn in Australië, de VS, China, België en Duitsland al gestart.

Viroclinics in Rotterdam zal, met Osterhaus als een van de bestuurders, voor verschillende partijen bloedonderzoek doen in deze testfase. Volgens de hoogleraar is het 'een goede zaak' om mee te doen met de test. "Groot voordeel is dat je letterlijk vooraan in de rij staat", aldus Osterhaus.

Wie meldt zich aan als proefkonijn? Discussieer ook mee over de test in het FOK!forum.