Stickeractie tegen skimbendes

Skimmers hebben een nieuwe manier gevonden om bankpasgegevens te verkrijgen van mensen die in de winkel een product met de pin kopen. De criminelen vervangen ongezien het hele pinapparaat voor een eigen nagemaakt exemplaar. Currence, de eigenaar van de pin-betaalvorm, gaat de pinpasfraude tegen met een speciale stickeractie.

Een woordvoerder van Currence bevestigde maandag berichtgeving hierover in De Telegraaf. "De criminelen laten zich 's nachts bijvoorbeeld insluiten in een winkel en vervangen het pinapparaat", lichtte de zegsman toe. Om de fraude te bestrijden gaat Currence de komende weken ongeveer 30.000 Banksys Xenta-betaalautomaten voorzien van een speciale sticker die werkt als een veiligheidszegel.

Meer gangbaar bij pinpasfraude is dat criminelen slechts delen van een pinapparaat vervangen door hun eigen apparatuur. Bij pinpasfraude bemachtigen criminele bendes bankpasinformatie zodat ze geld van de bankrekening kunnen afhalen. Vorig jaar werd in Nederland 31 miljoen euro schade geleden door deze vorm van criminaliteit.