'N-Korea voert tests uit op kinderen'

Im Chun-yong, een voormalig commandant van de elitetroepen in Noord-Korea heeft aan al-Jazeera een boekje open gedaan over biologische en chemische tests in Noord-Korea. Hiervoor zouden gehandicapte kinderen als proefkonijn worden gebruikt.

Im Chun-yong vertelt in een interview met de Arabische nieuwszender: "Word je in Noord-Korea met een fysieke of mentale handicap geboren, dan lever je volgens de regering het beste een bijdrage aan de maatschappij als proefkonijn." De voormalig commandant heeft het gruwelijke verhaal jaren lang voor zich gehouden, omdat het volgens hem te erg was om over na te denken.

Im Chun-yong verruilde Noord-Korea tien jaar geleden voor Zuid-Korea en besloot nu om het verhaal wereldkundig te maken. Hij heeft momenteel met een slechte gezondheid te kampen en Noord-Korea gedraagt zich volgens hem de laatste tijd steeds onvoorspelbaarder, wat hem heeft doen besluiten een boekje open te doen over deze praktijken.

Experimenten op politieke gevangenen
Het was eerder al bekend geworden dat het land zou experimenteren op politieke gevangenen, maar het was niet bekend dat zij ook op kinderen tests uitvoerden. De commandant werd hierover door zijn eigen mannen ingelicht nadat deze getuigen waren van een gruwelijke test. Op een geheim basis werden een aantal mensen in een glazen kamer gestopt waarna het giftig gas in de kamer werd gepompt. Artsen keken toe hoe lang het exact duurde voordat iedereen in die kamer gestorven was.

In het interview vertelt hij ook dat een militaire commandant in de jaren negentig zijn eigen geestelijk gehandicapte dochter af heeft moeten staan aan de autoriteiten. Hij wilde dit eerst niet doen, maar onder zware druk van zijn oversten besloot hij het twaalfjarige meisje af te staan. Er is nooit meer iets van haar vernomen.

Vijfduizend ton biochemisch materiaal
Veiligheidsexperts zeggen dat Noord-Korea een van de meest agressieve en complexe biochemische wapensystemen heeft. Zij hebben naar schatting ongeveer vijfduizend ton biochemisch materiaal, waaronder mosterdgas, sarin en antrax. Kum Sang-hun, VN-expert, maakt zich hierover grote zorgen. Hij onderzocht het chemische en biologische wapenprogramma van Noord-Korea jarenlang.

Volgens de expert is het wapenprogramma van Noord-Korea de afgelopen twintig jaar langzaam maar zeker uitgebreid, onder meer door het overheidsbeleid om op menselijke proefkonijnen te testen. "Proeven op mensen zijn een wijdverspreide praktijk", laat hij aan al-Jazeera weten. Kim benadrukt dat hij honderden overlopers over de programma's heeft geïnterviewd en vrijwel allemaal spreken ze over menselijke proeven.

"Het programma is inmiddels bekend bij een groot deel van de publieke opinie", aldus Kim Sang-hun. Im Chun-yong bevestigd dit.