Publieke omroepen: kijkers zien verschil niet

Tv-kijkers kunnen de programma's van de publieke omroepen nauwelijks uit elkaar halen. Dat blijkt uit een onderzoek dat Bureau Consumenten Onderzoek heeft uitgevoerd in opdracht van WNL (voorheen Wakker Nederland), de publieke omroep opgericht door De Telegraaf.

Een minderheid van de kijkers weet bovendien welk uitgangspunt bij welke omroep hoort. Zo wist maar een op de zes ondervraagden de uitgangspunten van de VPRO, TROS, VARA en AVRO aan te wijzen op een lijst van grondbeginselen van de verschillende omroepen. Bij de NCRV, LLiNK en NPS was dat minder dan de helft. Met de uitgangspunten van EO, MAX en BNN bleken de ondervraagden het best bekend. De programma's van de EO en BNN werden ook het meest herkenbaar genoemd.

Uit het onderzoek bleek dat de meeste ondervraagden vonden dat programma's van een bepaalde omroep net zo goed door een andere organisatie uitgezonden kunnen worden. Zo wordt Een tegen 100 niet als een typisch NCRV-programma gezien en past Ik vertrek volgens de ondervraagden niet goed bij de TROS. Het KRO-programma Bij ons in de PC past volgens 87 procent net zo goed of zelfs beter bij een andere omroep.

Fons van Westerloo, voorzitter van WNL, grijpt de onderzoeksresultaten aan om het belang van zijn omroep nog maar eens te onderstrepen. "Dit onderzoek bevestigt dat er behoefte is aan omroepen met een heldere signatuur. Zo was het bestel ook ooit bedoeld. Meer dan 70.000 mensen zijn lid geworden van WNL, dat zijn allemaal personen die weer duidelijkheid willen."