Obama presenteert onderwijsplannen

De Amerikaanse president Barack Obama presenteert vandaag plannen om het onderwijssysteem in zijn land te hervormen. Dat meldden Amerikaanse media.

Obama houdt om kwart over een (kwart over zeven Nederlandse tijd) een toespraak. Hij presenteert zijn plan 'Race naar de top' op het ministerie van Onderwijs, samen met zijn minister van Onderwijs Arne Duncan.

Obama trekt 4,35 miljard dollar (ruim 3 miljard euro) uit voor de beoogde kwaliteitsverbetering. Om beroep te kunnen doen op federale gelden, moeten de verschillende staten aan een aantal voorwaarden voldoen.

Ze moeten ervoor zorgen dat scholen hun standaarden aanscherpen. Zo moeten docenten meer worden afgerekend op de resultaten van hun leerlingen. Verder wordt aangedrongen op een actieplan voor falende scholen.

Staten die weigeren mee te werken aan de door Obama gewenste hervormingen, dreigen de subsidiegelden mis te lopen. "Dit is een aansporing en uitdaging voor mensen die willen veranderen", zei Obama in een vandaag gepubliceerd interview met The Washington Post.