Nintendo lokt niet-gamers met frisbee en waterskiŽn

Nintendo denkt dat er wereldwijd nog 150 miljoen consumenten zijn die games willen spelen, als iemand computerspellen uitbrengt die ze de moeite waard vinden. De opvolger van het best verkopende spel ooit kan de twijfelaars misschien over de streep trekken.

Wii Sports Resort is een nieuwe, verbeterde en uitgebreide versie van Wii Sports, waarvan er wereldwijd de afgelopen twee jaar bijna 46 miljoen exemplaren zijn verkocht.

Het is een beetje bedrieglijk cijfer: Wii Sports wordt in de Verenigde Staten en Europa gebundeld met Nintendo's Wii sinds deze spelcomputer in november 2006 op de markt kwam. Vandaar de hoge oplage.

Ook Wii Sports Resort wordt op zijn beurt weer gebundeld. Nintendo levert er een uitbreiding bij die aan de onderzijde van de afstandsbediening van zijn spelcomputer wordt geprikt.

De MotionPlus helpt deze WiiMote beter te registreren welke bewegingen een speler maakt. Kunnen luie gamers bij de gewone WiiMote met korte polsknikjes nog doen alsof ze boksen, tennissen of bowlen, de MotionPlus vereist zwiepen en zweten zoals echte sporters dat doen.

Het aantal onderdelen is in Wii Sports Resort meer dan verdubbeld, met nieuwe disciplines als zwaardvechten, boogschieten, wielrennen, basketball, wakeboarden (waterskiën), power cruising (racen op een jetski of waterscooter), frisbeeën, tafeltennis, fietsen, kanoën en vliegen (luchtacrobatiek - het begrip ’sport’ is ruim genomen).

Van de vijf disciplines die in de originele Wii Sports te vinden waren keren het bowlen, tennis en golf in een nieuw jasje terug (boksen en baseball vallen buiten de boot).

De MotionPlus werkt alleen bij nieuwe spellen die zijn aangepast om van de nieuwe sensoren gebruik te maken. Van die aangepaste games zijn er pas een paar: Tiger Woods PGA Tour 10 en Grand Slam Tennis van Electronic Arts en Virtua Tennis van Sega. Er zijn nog acht titels aangekondigd die het nieuwe zwiepstokje nodig hebben. De MotionPlus is los te koop, vanaf 24 juli, net als Wii Sports Resort.

Het getal van 150 miljoen extra potentiële gamers werd eerder deze week genoemd door Nintendo's belangrijkste ontwikkelaar in de Verenigde Staten, Tom Prata. Het totale aantal liefhebbers van computerspellen ligt volgens zijn interne onderzoek rond de 300 miljoen.

Uit het onderzoek zou ook blijken dat er nog steeds 150 miljoen mensen zijn die wachten op de juiste spellen. "Stel je voor", aldus Prata, "voor elke twee gamers op de wereld is er nog eentje die staat te trappelen om mee te doen."