Nederlander NAVO-top uitgegooid

Een Nederlandse topfunctionaris is afgelopen voorjaar door de AIVD de toegang ontzegd tot het hoofdkwartier van de NAVO. Volgens de dienst zou de man 'mogelijk chantabel' zijn en moest hij direct vertrekken uit het hoofdkwartier én de Verenigde Staten. Woordvoerders van de AIVD hebben dit tegenover dagblad De Telegraaf bevestigd.

De AIVD laat weten dat de man toegang had tot uiterst gevoelige informatie en dat er een risico was dat hij de informatie zou 'verkopen aan kwaadwillenden'. De functionaris in kwestie ontkent dit in alle toonaarden.

Door het gedwongen vertrek van de Nederlandse topfunctionaris is een grote rel ontstaan bij de NAVO. Zo zouden een admiraal en de directe leidinggevende van de NAVO-functionaris achter de Nederlander staan. De functionaris heeft inmiddels protest aangetekend en spant een proces aan.

Dit gebeurde ook al eerder door de Zeelandse korpschef Fup Goudswaard. Ook hij moest na een onderzoek van de AIVD weg. Ook hij bracht de dienst voor de rechter. Volgende week zal de rechtbank in Den Haag hier uitspraak over doen.

Hier neemt columnist Driek Oplopers de AIVD op de hak.