Obama wil einde VN-sancties Irak

De Amerikaanse president Barack Obama steunt de pogingen van Irak om de Verenigde Naties zover te krijgen dat de sancties tegen het Arabische land worden geschrapt. Irak moet nog altijd voor miljarden aan herstelbetalingen aan Koeweit betalen, omdat het regime van Saddam Hussein het buurland in 1990 binnenviel.

"Irak zou niet moeten lijden voor de zonden van een afgezette dictator", zei Obama gisteren na een ontmoeting in het Witte Huis met de Iraakse premier Nuri al-Maliki.

De Iraakse regeringsleider kwam gisteren in Washington aan voor zijn eerste bezoek aan het Witte Huis sinds Obama als president aantrad. Drie weken na de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Iraakse dorpen en steden willen beide landen graag laten zien dat hun relatie in een nieuwe fase is beland, waarin de nadruk ligt op niet-militaire samenwerking.

De kwestie van de herstelbetalingen weegt zwaar voor Maliki. Voordat hij in Washington met Obama sprak, bezocht Maliki New York. Daar vroeg hij de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad - de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië - de sancties tegen Irak op te heffen.