SP: 'Agenten minder plezier in werk'

Uit onderzoek van de SP onder ruim 8.500 politieagenten is gebleken dat zestig procent van de agenten de laatste jaren minder plezier in zijn werk heeft. Vier op de tien agenten geven aan te twijfelen of ze nog langer bij de politie willen werken.

Ook blijkt dat agenten vinden dat het publiek te weinig waardering heeft voor hun werk. Politici zouden bovendien niet weten welke problemen bij de politie spelen.

Fractievoorzitter Agnes Kant van de SP stelt dat het verminderde werkplezier een ernstige waarschuwing is. "Het laat zien dat het werk onder druk staat en dat we moeten luisteren naar de agenten zelf om te horen hoe het beter kan." Toch is Kant blij dat bijna twee derde nog positief is over het politiewerk.

Kant hekelt de plannen van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken om te bezuinigen op de politie. "Dit leidt ongetwijfeld tot nog minder aanwezigheid van agenten op straat en in buurten." De SP waarschuwde vorige maand nog dat veel politiebureaus "op crepeersterkte zitten".

Agenten geven in het SP-onderzoek aan dat ze vinden onvoldoende tijd te hebben om in buurten aanwezig te zijn. Deze aanwezigheid zou volgens twee derde van de agenten de veiligheid op straat juist kunnen vergroten.