Politiek tegen rekensom allochtonen

Het merendeel van de partijen in de Tweede Kamer is tegen het idee van de PVV om de kosten van allochtonen in kaart te brengen. De partij van Geert Wilders wil exact weten wat de kosten en baten van allochtonen in Nederland zijn. Het idee wordt afgedaan als 'vostrekt onzinnig' en 'onbeschaafd en onethisch'.

De PVV krijgt slechts steun van de VVD. De liberalen zien geen principieel bezwaar, want "De kosten lopen op omdat de immigratie weer toeneemt", zo zegt VVD'er Paul de Krom. "Waarom zou je kosten en baten van allochtonen dan niet in kaart brengen? Het kabinet probeert dat steeds weg te poetsen."

De andere grote partijen vinden het idee maar niets. PvdA, D66, GroenLinks, maar ook TON van Rita Verdonk laten kritische geluiden horen. Op het moment dat de economische bijdrage van een bepaalde bevolkingsgroep relevant wordt, is het einde van de solidariteit in de samenleving in zicht, zo reageert PvdA-Kamerlid Khadija Arib.

De SP deelt die kritiek met Arib. "Er worden alleen maar weer mensen tegen elkaar opgezet. Wat doe je trouwens met de resulaten van zo’n kosten-bate analyse? Als een groep Nederlanders met een allochtone achtergrond teveel kost, wordt die dan het land uitgezet? De PVV heeft eerder gezegd dat ze allochtone Nederlanders liever kwijt dan rijk is", aldus SP'er Sedet Karabulut die de PVV verwijt alweer niet met een oplossing te komen.

Femke Halsema is van mening dat het idioot is om mensen in geld uit te drukken. "De vraagstelling is ridicuul, met geen andere bedoeling dan mensen te vernederen." Alexander Pechtold houdt het bij de woorden 'volstrekt onzinnig'.

De partij van Rita Verdonk, Trots Op Nederland, wil graag een goed overzicht van de kosten van het generaal pardon zien, maar "dat de PVV nu de kosten van één bevolkingsgroep in kaart wil brengen, daar is niemand mee gebaat. Ik denk dat je daarmee een tegenstelling aanwakkert die niet nodig is."

Zie ook de harde uitspraken op de weblog.