Zelfmoord na kwijtgeraakte iPhone

Een 25-jarige Chinees heeft zelfmoord gepleegd nadat hij een belangrijk prototype voor de nieuwe iPhone was kwijtgeraakt. Volgens de krant ND Daily werkte de man voor Foxconn, een Chinese producent van Apple-producten.

Hij raakte een van de 16 prototypes kwijt voor het nieuwe 4G-model van de iPhone waar Apple op dit moment aan werkt. Omdat de technische informatie die het model verraadt hoogst geheim is, was Apple er alles aan gelegen het ding zo snel mogelijk terug te vinden.

Daarbij werden behoorlijk agressieve ondervragingstechnieken gebruikt, melden diverse media. Het huis van de man werd doorzocht, Sun Danyong werd opgesloten en mogelijk zelfs geslagen.

Volgens vrienden van de man is het hem vervolgens te veel geworden. Sun pleegde zelfmoord door van de twaalfde verdieping van een flat te springen.

Foxconn heeft inmiddels excuses aangeboden voor haar handelwijze. Sommige bronnen beschouwen het incident als een uitwas van de wurgcontracten van Apple waarin de computerfabrikant producenten dwingt alles strikt geheim te houden.

Dat laatste helpt de spanning rond nieuw te lanceren producten op te bouwen bij de consument, een marketingstrategie die het bedrijf tot in de puntjes beheerst.

Overigens is dit al de tweede China-rel voor Apple in korte tijd. Vorige week werd bekend dat 45 van de 83 buitenlandse Apple-fabrieken geen overuren uitbetalen aan medewerkers en dat 23 Chinese fabrieken zich zelfs niet houden aan het Chinese minimumloon.