Zwarte lijst voor hypotheekadviseurs

De Vereniging Eigen Huis (VEH) stelt met onmiddellijke ingang een zwarte lijst op van hypotheekadviseurs die verzuimen huizenkopers te melden hoeveel zij verdienen aan het afsluiten van een hypotheek. Dat heeft de vereniging vandaag bekendgemaakt.

Iedereen die zijn hypotheek afsluit via een financieel tussenpersoon, moet voor het tekenen van de offerte kunnen zien hoeveel zijn adviseur daaraan verdient. Sinds 1 april van dit jaar zijn de hypotheekadviseurs verplicht hun klanten de provisie te tonen die zij ontvangen voor het afsluiten van een hypotheek of een ander complex financieel product. De provisie staat doorgaans vermeld op een losse bijlage bij de hypotheekofferte.

Het gaat alleen om de vergoeding die de hypotheekadviseur ontvangt en niet om de gebruikelijke afsluitprovisie van 1 procent, aldus de vereniging. Vereniging Eigen Huis heeft een telefonisch meldpunt geopend waar consumenten terechtkunnen die slachtoffer zijn geworden van de wanpraktijken. Het meldpunt is tot het einde van de maand geopend.

Volgens columnist Driek Oplopers horen ook de hypotheekadviseurs van de DSB-bank op de zwarte lijst thuis.