U2 landt in uitzinnige Amsterdam ArenA

Omringd door een uitzinnige menigte heeft de Ierse rockband U2 gisteravond een spectaculaire show gegeven in de Amsterdam ArenA. Vanaf een futuristisch rond podium, dat er als een spinachtig ruimteschip uitzag, herinnerde zanger Bono eraan dat het precies veertig jaar geleden is dat de eerste mens voet op de maan zette.

U2 kreeg de ongeveer 60.000 fans al snel mee. De vier muzikanten trapten af met enkele nummers van hun nieuwe album No line on the horizon, waaronder de titelsong en Get on your boots. Later volgden klassiekers als I still haven't found what I'm looking for en Sunday bloody sunday, de muzikale aanklacht tegen het conflict in Noord-Ierland.

Met dat nummer leidde Bono zijn politieke boodschap in, waarbij hij onder meer aandacht vroeg voor "de helden van de straten van Iran". Ook droeg hij een lied op aan de Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi, die al twintig jaar huisarrest heeft. "You never walk alone", zette hij daarna in. Via een videoboodschap, die te zien was op een rond scherm boven het podium, deed de Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu vervolgens een oproep aan het publiek zich in te zetten voor vrede en samen te strijden tegen bijvoorbeeld aids en malaria.

Het concert van U2 in Amsterdam is onderdeel van een wereldtournee, onder de naam '360 graden Tour'. Bono, gitarist The Edge, bassist Adam Clayton en drummer Larry Mullen Jr. treden dinsdagavond opnieuw in de ArenA op. Ze trekken dan verder door Europa om eind augustus te vertrekken naar Noord-Amerika. In de zomer van 2005 was U2 voor het laatst in Nederland. De band gaf toen drie concerten in de ArenA. Bono bedankte de fans "voor zoveel avonden hier".


U2 landt in uitzinnige Amsterdam ArenA  (foto: ANP)