Forse stijging bij Meld Misdaad Anoniem

Bij Meld Misdaad Anoniem (M.) is in de eerste helft van dit jaar meer gebeld voor gewelddadige zaken dan in dezelfde periode van vorig jaar. Het gaat dan om telefoontjes over moord, doodslag en overvallen. Ook over wapenbezit, gezochte personen en ontvoering komen er meer telefoontjes binnen, meldt de organisatie vandaag.

In de eerste zes maanden zijn er ruim 6800 serieuze meldingen binnengekomen via 0800-7000 en verzonden naar de partners van M. Dat is ruim vijfhonderd meer dan in de eerste helft van 2008. Ongeveer 3100 meldingen werden in onderzoek genomen. De grootste stijgers zijn bij de rubrieken opsporing personen (+60 procent), moord en doodslag (+39 procent) en overvallen (+30). Ook komen er veel tips binnen over drugshandel.

Zo hield de politie na een anonieme tip via de meldlijn drie inwoners van Deventer aan voor zware mishandeling van een man op het NS-station in die stad. Dankzij een andere tip werd voorkomen dat een verdachte van een dodelijke aanrijding wist te ontvluchten naar het buitenland. Een echtpaar uit Hoofddorp werd veroordeeld voor de smokkel van 62 Filipijnse vrouwen. Ook deze zaak kwam aan het rollen na een anonieme tip. In totaal heeft de politie ongeveer zeshonderd aanhoudingen verricht na een anonieme melding.

Het gaat ook regelmatig fout.  Zo blijkt politie nogal eens op basis van een anonieme valse tip bij mensen huiszoekingen te verrichten zonder eerst zelf enig onderzoek te verrichten.  Valse tips hebben namelijk geen consequenties voor de beller.  Op die manier is het erg eenvoudig een vervelende buurman een hak te zetten.  Een stel uit Valkenswaard deed onlangs aangifte tegen een anonieme tipgever.  Hun huis werd onderzocht op drugs, maar er werd niets gevonden.  In de politiedatabase blijf je echter altijd gekoppeld aan een dergelijk vergrijp, ook als er niets wordt gevonden. 

Een kritische noot over dat laatste lees je hier.