Tour: uitslag vijftiende etappe

Alberto Contador heeft de eerste Alpenetappe in de Tour de France gewonnen. De Spanjaard reed weg in de laatste klim en kwam na een indrukwekkende solo als eerste boven.

De etappe van vandaag ging over 207,5 kilometer van Pontarlier naar Verbiers. Onderweg moesten zes bergen worden beklommen. Het zwaartepunt van de etappe lag in de tweede helft, met een beklimming van de tweede categorie en de finish op een berg van de eerste categorie.

Het grootste deel van de etappe reed een kopgroep van 10 man vooruit. Fabian Cancellara (Saxo bank), Jurgen van den Broeck (Silence-Lotto), Ryder Hesjedal (Garmin), Mikel Astarloza (Euskatel), José Ivan Gutierrez (Caisse d'Epargne), David Moncoutie, Amaël Moinard (beide Cofidis), Pierrick Fedrigo (BBox Bouygues Telecom) en Simon Spilak (Lampre) kregen gezelschap van Juan Antonio Flecha (Rabobank) en kregen maximaal viereneenhalve minuut voorsprong.

Met de laatste klim in zicht liep de voorsprong snel terug en besloot Spilak uit de kopgroep weg te rijden. De Sloveen nam snel een voorsprong, en achter hem viel de kopgroep uitelkaar in twee stukken. Van den Broeck, Astarloza, Fedrigo en Cancellara gingen achter Spilak aan, terwij lde rest van de groep niet meer bij machte was iets te doen.

Aan de voet van de klim voerde Saxo bank het tempo op en werd het peloton flink uitgedund. Een aantal klassementsrenners, waaronder Menchov en Sastre, moesten lossen. Contador (Astana) plaatste zijn aanval en ging er in hoog tempo vandoor. Andy Schleck (Saxo bank) probeerde te volgen maar kon het tempo van de Spanjaard niet aan. In de achtervolgende groep reden Lance Armstrong en Andreas Klöden op kop, voor onder andere Cadel Evans (Silence-Lotto), Bradley Wiggins (Garmin), Vicenzo Nibali (Liquigas) en Fränk Schleck (Saxo bank). De laatste drie reden weg uit deze groep en Carlos Sastre (Cervelo Test Team), eerder nog gelost, kwam terug tot in dit groepje

Contador kwam als eerste boven aan de finish en had daar 43 seconden voorsprong op Andy Schleck. Nibali, Wiggins, Sastre en Fränk Schleck kwamen op meer dan een minuut binnen. Cadel Evans, weggereden bij Armstrong, verloor bijna anderhalve minuut, Armstrong zelf gaf 1.35 toe.

Door zijn grote voorsprong neemt Contador de gele trui over van Rinaldo Nocentini, die al vroeg in de klim moest lossen en nu op plaats zes in het klassement staat.