Egypte heeft in 2017 tekort aan water

Egypte zal in 2017 worden geconfronteerd met een tekort aan water. Voor de snel groeiende bevolking, nu 76 miljoen mensen, zal dan 71,4 miljard kubieke meter beschikbaar zijn, maar de behoefte zal 86,2 miljard kubieke meter zijn.

Dat staat in een recent rapport van een adviescentrum van de regering waarover het staatspersbureau MENA gisteren berichtte. In 2006 beschikte het Noord-Afrikaanse land over 64 miljard kubieke meter. De rivier de Nijl zorgde voor 55,5 miljard daarvan. Dat is meer dan 86 procent van de behoefte. In 2017 zal dat percentage naar 80,5 zijn gezakt. Egypte is sterk afhankelijk van het water van de rivier, omdat het er weinig regent.

Volgens een akkoord dat het in 1959 met Sudan sloot, heeft Egypte recht op 55,5 miljard kubieke meter Nijlwater per jaar. Andere landen waardoor de Nijl stroomt, hebben bezwaren tegen die overeenkomst. Zij pleiten voor een nieuw akkoord, maar Egypte verzet zich daartegen. Later deze maand komen ministers uit de tien staten die van het water van de Nijl afhankelijk zijn, in Egypte bijeen om over de verdeling van het water uit de rivier te praten.