Parkeren Amsterdam duurste ter wereld

Wie zijn auto een dagje in Amsterdam wil parkeren kan zeggen dat hij op een van de duurste parkeerplaatsen ter wereld heeft gestaan. Voor de tweede keer werden de parkeertarieven van 140 steden overal ter wereld vergeleken door vastgoedbedrijf Colliers International. Dat meldde het NRC gisteren.

Wie een dag in Amsterdam wil parkeren is vijftig euro kwijt. Dit is tien euro duurder dan een dagje parkeren in Londen. Op de derde plaats in de top vijf staat Wenen en op de vierde plaats komen we wederom een Nederlandse stad tegen, namelijk Den Haag. Direct na Den Haag volgen Oslo en Tokio als duurste steden om te parkeren.

Parkeertarieven gestegen
De parkeertarieven zijn ondanks de recessie niet gedaald, maar in sommige steden zelfs gestegen. Dit was onder meer in Amsterdam het geval: in het centrum van de stad werden de tarieven verhoogd naar vijf euro per uur. De gemeente wil met de hoge parkeertarieven ervoor zorgen dat de stad 'bereikbaar en leefbaar' blijft. "Zonder deze tarieven zou Amsterdam zeer slecht bereikbaar worden en zou het bijna onmogelijk zijn een parkeerplaats te vinden", aldus de gemeente.

Volgens Colliers kennen de Europese grote steden over het algemeen de hoogste tarieven. Wie zijn auto buiten Europa wil parkeren, zal Tokio als duurste stad treffen en wie een auto wil parkeren in de Verenigde Staten is in New York het duurst uit. Je auto kan daar een hele dag voor iets meer dan 28 euro staan. Parkeren in steden met sterke financiële centra is volgens de onderzoekers het duurst.

Maandelijkse parkeertarieven
Niet alleen de tarieven voor een dagkaartje werden door de onderzoekers onder de loep genomen, ook de maandelijkse parkeertarieven moesten eraan geloven. Amsterdam stond hierbij op de tweede plaats, vlak achter Londen. In de Britse stad betaal je ongeveer 708 euro om je auto de hele maand te mogen parkeren, in Amsterdam is dit 'slechts' 570 euro.

In Amsterdam kun je op ongeveer 120.000 betaalde parkeerplaatsen op straat terecht. Wie een parkeervergunning aanvraagt, krijgt voorrang wanneer je een zuinige auto rijdt. Dit maakte de gemeente begin dit jaar bekend.