'Daders Jakarta lid van Jemaah Islamiyah'

De zelfmoordterroristen die eergisteren aanslagen pleegden op twee westerse hotels in de Indonesische hoofdstad Jakarta, waren lid van terreurbeweging Jemaah Islamiyah. Dat heeft een woordvoerder van de Indonesische politie vandaag gezegd.

Zowel bij het Ritz-Carlton Hotel als bij het Marriott hotel bliezen zelfmoordenaars zich op. Door de aanslagen vielen zeker zeven doden en ruim veertig gewonden. Onder de gewonden zijn drie Nederlanders. Volgens de zegsman hebben de daders ongeveer dezelfde bommen gebruikt als bij eerdere aanslagen, die zijn toegeschreven aan Jemaah Islamiyah.

Jemaah Islamiyah wordt ervan verdacht banden te onderhouden met het al-Qaeda-netwerk van Osama bin Laden. De beweging wordt verantwoordelijk gehouden voor grote aanslagen op onder meer de Australische ambassade in Jakarta (2004), het Marriott Hotel in Jakarta (2003) en voor de bloedige aanslagen in het toeristenparadijs Bali (2002). Bij de laatste aanslag kwamen 202 mensen om het leven, onder wie vier Nederlanders. De drie daders werden vorig jaar geëxecuteerd.

De ravage na de aanslagen  (foto: ANP)