Diverse recepten voor bijbelse leeftijd

De vandaag overleden oudste man ter wereld, de 113-jarige Brit Henry Allingham, zei dat hij zijn hoge leeftijd te danken had aan "sigaretten, whisky en wilde, wilde vrouwen".

Andere hoogbejaarden gaven andere tips om een bijbelse leeftijd te bereiken. De Française Jeanne Calment, die in 1997 op 122-jarige leeftijd overleed, zwoer bij olijfolie, knoflook en port. Op haar 117e stopte zij met roken, maar een jaar later greep ze toch weer naar de sigaret.

De Japanner Tomoji Tanabe, die 113 is geworden, zette in op onthouding en discipline: geen alcohol en sigaretten, elke dag een glas melk en elke ochtend om half zes het bed uit.

De Portugese Maria de Jesus, die eerder dit jaar op 115-jarige leeftijd overleed, liet alcohol en koffie staan. Ook bleef zij haar hersens gebruiken: na haar honderdste verjaardag begon de analfabete te lezen en schrijven.

De Puerto Ricaan Emiliano Mercado Del Toro, die 115 is geworden, geloofde in de verjongende werking van de dans. De Oekraïner Grigori Nestor, die 116 is geworden, zei dat hij zijn hele leven een 'rokkenjager' is gebleven. Maar hij is naar eigen zeggen alleen zo oud geworden omdat hij nooit getrouwd is geweest. Zo was hij niet "blootgesteld aan de zenuwslopende belastingen van het gezinsleven".

Diverse recepten voor bijbelse leeftijd  (foto: ANP)