Tour: Freire beschoten in dertiende rit

Oscar Freire heeft een nare ervaring aan de dertiende etappe in de Tour de France over gehouden. De renner van Rabobank werd namelijk met een luchtbuks in zijn been geschoten.

Manuel Garate, die de drie knallen ook hoorde, reed op het moment van de schoten naast zijn landgenoot. Freire slaakte vervolgens een kreet van pijn. Deze aanslag zal overigens geen gevolgen op de deelname van de Spanjaard aan La Grande Boucle hebben.

Freire hield aan het incident slechts een bloeduitstorting over. De wielrenner zal morgen, ondanks de mentale dreun, wel aan de start van de veertiende etappe verschijnen.

Volgens Freire zouden nog twee renners zijn geraakt. Eén van hen zou Julien Dean van Team Garmin zijn. De wielerformatie zal het incident in elk geval bij de organisatie van de Tour de France (ASO) gaan melden. Daarnaast overweegt men om aangifte te doen.

Update @ 19:41 uur:

Dion van Bommel, ploegarts van Rabobank, heeft inmiddels op Rabosport.nl laten weten dat Freire laconiek op het incident reageerde. "Hij bleef er heel koel onder. Maar zo is Oscar. Die maakt zich niet snel druk," liet hij weten. Daar werd wel aan toegevoegd dat de beschieting niet zonder gevaar was. "In het dijbeen kan zo'n kogeltje weinig schade aanrichten, maar als Oscar een dergelijk projectiel in een oog krijgt, is hij wel blind. Ik vind dit schandalig en heb het nog nooit in mijn carrière meegemaakt."

De ploegleider van Rabobank, Frans Maassen, reageerde verontwaardigd op het incident. "Een werkelijk onvoorstelbaar voorval. Ik hoop dat ze de zaak op kunnen lossen, want dit is iets wat heel snel de kop moet worden ingedrukt," liet hij optekenen.

De Franse recherche zal de Rabobank-wielerploeg vanavond een bezoek brengen. Dan zal tevens de aanklacht worden opgenomen. De communicatiemanager van de Nederlandse wielerformatie, Luuc Eisenga, heeft inmiddels laten weten dat de organisatie van de Tour de France het voorval zeer hoog opneemt.

Discussieer ook mee op het FOK!forum!

Kijk voor meer Tour-nieuws op de FOK!sport Tour-site!