Gevallen Mexicaanse griep ontelbaar

De Mexicaanse griep verspreidt zich sneller dan tot nog toe bekende virussen. "Tijdens eerdere pandemieën hadden griepvirussen meer dan zes maanden nodig om zich te verspreiden zoals het nieuwe H1N1 virus dat in minder dan zes weken heeft gedaan", aldus een verklaring van wereldgezondheidsorganisatie WHO gisteren.

Volgens de WHO groeit de pandemie zo snel dat het onzin is om individuele gevallen te blijven tellen. Bovendien is het een onmogelijke klus geworden om alle grieppatiënten te registreren. Landen hoeven daarom alleen nog maar doden of afwijkingen te melden. De WHO raadt alle landen wel aan de situatie nauwlettend in de gaten te houden.

De WHO zal niet meer wekelijks naar buiten brengen hoeveel mensen ziek zijn geworden door de Mexicaanse griep. De laatste stand van zaken, van 6 juli, was dat ruim 94.000 mensen door het virus geraakt waren, van wie er 429 kwamen te overlijden. Deze cijfers zijn echter het topje van de ijsberg, omdat veel mensen die de griep krijgen zich niet melden.