Sarkozy kreeg te veel vergoed

De Franse staat heeft president Nicolas Sarkozy te veel persoonlijke kosten vergoed. Dat bleek vandaag na een onderzoek van de boeken van de president.

Voordat het rapport over de boekhouding van de president werd vrijgegeven, betaalde Sarkozy de staat 14.000 euro terug. De accountants hebben niet bekendgemaakt om wat voor kosten het ging en of er opzet in het spel was.

Het was voor het eerst sinds tweehonderd jaar dat de boeken van een Franse leider gecontroleerd werden. Dat gebeurde voor het laatst toen Lodewijk XVI in de 18e eeuw de scepter zwaaide. Sarkozy pleit echter voor meer transparantie en liet zijn boekhouding bekijken.

Uit de boekhouding bleek verder dat het kantoor van de president 1,5 miljoen euro had uitgegeven aan een contract met een bedrijf dat peilingen uitvoert. Die opdracht was echter niet aanbesteed, maar aan een firma gegund. Ook zou bijna vier ton zijn uitgegeven aan een politieke barometer die ook vrij in de media te verkrijgen was.

De onderzoekers stelden tevens dat Sarkozy kan schrappen in kosten voor het onderhoud van tuinen bij landhuizen die weinig gebruikt worden. Ook buitenlandse reisjes en de aanschaf van voedsel moeten goedkoper kunnen.