H1N1 in delen Engeland verzesvoudigd in 1 week

In bepaalde delen van Groot-Brittannië is het aantal vastgestelde gevallen van Mexicaanse griep afgelopen week verzesvoudigd. Vooral in Londen en Birmingham wordt de situatie zo langzamerhand nijpend. Dit meldt het Royal College of General Practitioners' Research and Surveillance Centre, dat in Birmingham gevestigd is.

Het totaal aantal gevallen is in het land in één week met 42 procent gestegen. In het noorden van Engeland waren er tussen 29 juni en 6 juli 6,6 mensen op de 100.000 besmet. Dat is nu 37,2. Het midden van het land steeg van 42,8 naar 93,9, het zuiden deed het iets beter met 72,1 naar 74,9. Bij 200 of meer is er officieel sprake van een epidemie.

Groot-Brittannië is qua aantal besmettingen na Mexico en de VS nu het derde land. Afgelopen week meldden ruim 27.000 mensen zich bij hun dokter met griepverschijnselen. Daarvan heeft naar schatting een derde ook daadwerkelijk het gevreesde H1N1-virus onder de leden, hoewel de werkelijke aantallen hoger zullen liggen omdat de meeste mensen gewoon thuis uitzieken zonder de dokter te bezoeken.

Officiële cijfers over het aantal besmettingen worden morgen bekendgemaakt. Professor Steve Field van het eerder genoemde Royal College: “De varkensgriep verspreidt zich momenteel razendsnel door het land. Huisartsen zeggen dat ze onder veel druk worden gezet door mensen die vermoeden dat zijzelf of een familielid het griepvirus heeft opgelopen.” Field voegt daaraan toe, dat na de dood van een zesjarig meisje afgelopen week de paranoia onder het volk enorm is gegroeid.

In totaal zijn er nu 16 doden gevallen in Groot-Brittannië. Kinderen tussen vijf en 14 worden het hardst geraakt, met 160 gevallen per 100.000 inwoners. Onder de vijf is dat getal 114, tussen 15 en 44 89,4. Gevallen worden behandeld met griepremmers als Tamiflu en Relenza. Een vaccin is er nog niet, maar wordt in het najaar verwacht.


Als de griep Joe zou heten, had Jim Reeves er in de jaren vijftig al een liedje over.