'Albert Heijn To Go weert Marokkanen'

In enkele vestigingen van Albert Heijn To Go krijgen managers opdracht geen personeel van Marokkaanse komaf in dienst te nemen. Dat blijkt uit een intern overzicht van de afdeling personeelszaken, dat in handen is gekomen van het AD.

‘Geen Marokkanen’, staat er volgens de krant vetgedrukt achter de filialen Amsterdam-Westtunnel, Amsterdam Lelylaan en Den Haag Centraal Station. De lijst werd op 4 juni naar 31 Albert Heijn to go winkels verzonden. Managers moesten aangeven of de lijst nog klopte. Vanuit een van de filialen kreeg personeelszaken dezelfde ochtend nogmaals het verzoek: ‘Dringend! Geen Marokkanen!’

Bij de grootgrutter is men ‘ontzettend geschrokken’ van deze discriminatie. Maar Albert Heijn wijst er op dat het personeelsbeleid op de stationsfilialen van AH in handen is van Servex (onderdeel van de NS).

De NS biedt zijn excuses aan, ‘aan een ieder die het aangaat’. Woordvoerder Krijgsman: "Ons bedrijf wil juist een afspiegeling van de samenleving zijn." NS zegt ‘passende maatregelen’ te hebben genomen tegen de betrokken medewerkers.

Een AH-woordvoerster noemt het in het AD ‘een raadsel’ waarom een aantal To Go-winkels Marokkanen wil weren. Volgens een anonieme medewerker van AH To Go vinden de filiaalmanagers in Amsterdam en Den Haag dat er ‘meer dan genoeg Marokkaanse jongens werken en over de vloer komen’. "Dat zou bedreigend overkomen voor andere klanten."

Of is dit gewoon een kwestie van terechte personeelsselectie?