'Asiel voor Guantánamo-gevangenen'

Als gevangenen uit Guantánamo Bay na hun vrijlating in Nederland opgenomen worden, zouden ze op grond van bestaande wetgeving een asielstatus kunnen krijgen. Dat heeft Vluchtelingenwerk vandaag bevestigd.

"Als deze mensen niet kunnen terugkeren naar hun eigen land omdat zij daar een reële kans lopen om gefolterd te worden, kunnen zij op basis van artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens een verblijfsvergunning krijgen in Nederland", meldde een woordvoerster van Vluchtelingenwerk.

Dat zij een tijdlang hebben vastgezeten in de Guantanamo Bay-gevangenis heeft volgens de woordvoerster geen negatieve invloed op het verkrijgen van de status. "Guantanamo Bay is een omstreden gevangenis. Zolang deze mensen niet veroordeeld zijn, kunnen zij net als andere asielzoekers in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning."

Asielzoekers kunnen in eerste instantie vergunning voor bepaalde tijd krijgen. Na vijf jaar kan deze worden omgezet naar een vergunning voor onbepaalde tijd.

Premier Jan Peter Balkenende zei gisteren in een gesprek met de Amerikaanse president Barack Obama dat het kabinet bereid is na te denken over de mogelijke vraag gedetineerden uit de Amerikaanse gevangenis voor terreurverdachten op Cuba in Nederland op te vangen. Volgens hem zou daar alleen sprake van kunnen zijn als er nog een paar gevangenen overblijven en de aangekondigde sluiting van de gevangenis daardoor in gevaar komt.

De Tweede Kamer heeft verbijsterd gereageerd op die toezegging.


'Ex-gevangenen Guantánamo kunnen gewoon asiel krijgen'  (foto: DAG)