Eerste gesprekken in jaren tussen Cuba en VS

Vertegenwoordigers van de Verenigde Staten en Cuba hebben gisteren met elkaar gesproken. Het was de eerste ontmoeting tussen de voormalige aartsvijanden in zes jaar tijd.

De beide landen spraken in het gebouw van de Verenigde Naties in New York over migratie tussen Cuba en de VS. De Amerikaanse delegatie werd geleid door Craig Kelly, een hoge functionaris op het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Cubaanse afvaardiging werd aangevoerd door de onderminister van Buitenlandse Zaken Dagoberto Rodriguez. Ook Amerikaanse organisaties die zich bezighouden met migratiezaken waren bij het overleg betrokken.

De vorige Amerikaanse president, George W. Bush, besloot in 2004 de gesprekken met Cuba op te schorten. Volgens Bush weigerde Havana over belangrijke onderdelen te praten. Bovendien had Bush veel kritiek op de mensenrechtensituatie in het communistische land.

Onder de huidige president Barack Obama zijn de verhoudingen tussen de VS en het communistische Cuba verbeterd. De Democratische president besloot onder meer de reisbeperkingen af te schaffen en geldtransacties tussen familieleden overzee toe te staan.

Republikeinse politici hadden in de dinsdageditie van de krant Miami Herald kritiek geuit op het besluit van Obama weer met Havana te gaan praten. Senator Mel Martinez zei dat Washington van Havana moet eisen dat het eerdere afspraken over migratiezaken nakomt. De politicus wil onder meer dat Amerikaanse functionarissen toestemming krijgen te controleren hoe het gaat met Cubanen die naar de VS uitweken, maar later weer naar Cuba terugkeerden.